SMEDEREVO

Ako razmišljate kako pobeći od užurbanosti glavnog grada i iskoristiti jesenje vikende, savetujemo da se uputite samo 70 km istočnije od Beograda i posetite veličanstvenu Smederevsku tvrđavu i grad Smederevo.
SMEDEREVO

Započnite svoj obilazak kod tvrđave. Smederevska tvrđava impresivna je građevina koja vekovima odoleva vremenu i stoji na svom mestu od 1427. godine, a u vreme svoje izgradnje bila je najveća ravničarska tvrđava u Europi. Na mestu gdje se reka Jazava uliva u Dunav ova tvrđava služila je kao prestonica Srpske despotovine, obrambena utvrda grada, ali i kao dvor despota Đurđa Brankovića. Tvrđava je pala u turske ruke samo 30 godina nakon što je sagrađena, a njen pad značio je predaju Smedereva i početak viševekovne turske vladavine. 

Despotov dvor se nalazio u tzv. Malom gradu koji je vodenim kanalima odvojen od ostatka tvrđave, Velikog grada. U Malom gradu su bile privatne odaje despota i sale za prijeme, a u Velikom gradu su se nalazile crkva i građevine za mnogobrojno stanovništvo. Kroz godine ova tvrđava pretrpela je brojna oštećenja tako da je danas u ne tako dobrom stanju. Mali grad je sređen za posetitelje, moguće je popeti se na visoke kule i šetati uokolo, a posebni doživljaj i predivan pogled dočekat će vas kada se popnete na bedeme utvrde. Velikim gradom moguće je prošetati, ali ovde se još uvijek nalaze oštećenja nastala eksplozijom oružja za vreme Drugog svjetskog rata te je kulama velikog grada hitno potrebna restauracija. Cena ulaznice za obilazak tvrđave je 200 dinara.

Nakon šetnje tvrđavom uputite se dalje, u centar grada. Zahvaljujuću istaknutim građanima Smedereva danas možete posjetiti Muzej u Smederevu u kom stoje izložbe predmeta u vlasništvu učenih ljudi i kolekcionara iz Smedereva koji su svoje zbirke želeli da podele sa svima. Stalna postava muzeja posvećena je Smederevskoj tvrđavi od izgradnje pa do modernog doba. A zavisno od vremena posete privremene izložbe se menjaju. Muzej je otvoren svaki dan osim u ponedjeljak, a cena ulaznice je 130 dinara. 

Ako se uputite dalje u šetnju gradom tu je glavni gradski trg - Trg republike, Hram Svetog Georgija, Galerija Savremene Umetnosti, Šetalište kralja Petra i jedan vrlo neobičan istorijsko - prirodni spomenik; Karađorđev dud. Stablo duda staro 300 godina ispod kojeg je turski zapovednik Smedereva predao ključeve grada 1805. godine Karađorđu Petroviću i tako simbolično proglasio Smederevo srpskom prestonicom po drugi put u istoriji. 

Nakon šetnje završite svoj izlet u jednom od smederevskih tradicionalnih restorana koji nude niz specijaliteta srpske i smederevske kuhinje. Smuđ na smederevski način, musaka od mladog lišća vinove loze i savijača od grožđa samo su neki od ukusnih jela koje ne smete propustiti isprobati na ovom izletu. Stoga, zaputite se prema našoj beogradskoj poslovnici u kojoj vas čeka vaše Carwiz vozilo spremno na avanturu i i doživljaje koji vas čekaju u Smederevu. 

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »