DESTINACIJE

MOKRA GORA - DRVENIK

U prelepom parku prirode Mokra Gora, između dve planine; Tare i Zlatibora, na brdu Mećavnik, smestilo se etno selo Drvengrad.
MOKRA GORA - DRVENIK

U prelepom parku prirode Mokra Gora, između dve planine; Tare i Zlatibora, na brdu Mećavnik, smestilo se etno selo Drvengrad. Izgrađeno po zamisli poznatog filmskog režisera Emira Kusturice za potrebe snimanja filma “Život je čudo”. Ovo malo mesto proglašeno je najboljim arhitektonskim ostvarenjem u Europi 2005. godine.

Kao što mu i samo ime govori, u Drvengradu sve je sagrađeno od drveta. Posebnu pažnju privlače drvene kuće - brvnare kojih u selu ima preko 50 i koje svedoče o životu i istoriji ovog kraja jer su autentične, prenete iz okolnih Zlatiborskih sela. Selo ima gradsku kapiju, 13 ulica i 2 trga uz to još i bioskop, crkvu, pijacu, sportske terene te mnoge restorane. Ulice popločane drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima nose imena poznatih osoba iz sveta kulture i znanosti. Doživljaj upotpunjuju drvene ptice koje krase selo na svakom koraku.

U svetu ovo selo poznato je i kao “Kustendorf”, a isti naziv nosi i međunarodni festival koji se zimi održava u selu. Festival je mesto susreta mnogih filmskih stvaralaca, studenata režije, a takođe i svetskih glumaca i redatelja.

Dok šetate glavnom ulicom ovog sela koja nosi ime po nobelovcu Ivi Andriću i uživate u prizorima koje ona nudi, ne propustite da svratite u “Kafanu kod Ćorkana” koja je i dobila ime po liku iz Andrićenog romana “Na Drini ćuprija” i isprobajte rakiju viljamovku ili šljivovicu. U Drvengradu se ne mogu popiti popularna gazirana pića; svi sokovi su domaći, baš kao i sir, jogurt te pekmezi. Restorani ne oskudevaju u ponudi kvalitetnih i vrhunskih vina, a za ručak svakako se isplati probati neko od mnogih srpskih tradicionalnih jela u ponudi restorana u selu. Domaći ajvar, pečena paprika sa belim lukom i teletina ispod saća u kajmaku samo su neki od ukusnih specijaliteta koje možete isprobati.

Svoj izlet možete upotpuniti vožnjom starim vozom sa parnom lokomotivom “Šarganskom osmicom”, delom pruge uskog koloseka dužine 12km na Mokroj Gori. Ova avantura odvest će vas stenovitim tesnacima i visokim usekama, linijom na kojoj pruga čini neobičnu putanju u obliku broja 8 kroz sela u okolini, takođe puno je zanimljivosti koje će vas staviti u doživljaj nekih prošlih vremena i učiniti da vam ni na jednoj stanici na kojoj voz stane ne bude dosadno.

Za ljubitelje rekreacije, u parku prirode Mokra Gora postoje staze za pešačenje, trčanje i biciklizam, a u zimskim mesecima 8 km udaljeno od Drvengrada na vrhu Iver nalazi se skijalište i sankalište.

Uputite se u avanturu na Mokroj Gori sa svojim Carwiz vozilom i uživajte u čarima etno sela i prirodnim lepotama Srbije.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »