DESTINACIJE

LAZAREV KANJON I LAZAREVA PEĆINA

Jedan od najimpresivnijih delova planine Kučaj, usečen u stene sa strmim i divljim liticama, Lazarev kanjon najduži je i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji.
LAZAREV KANJON I LAZAREVA PEĆINA

U svom najužem delu širok je samo 3-4 metra. Dubina mu dostiže čak neverovatnih 500 metara, a na pojedinim mestima Lazareva reka prolazi između kamenih blokova koji čine prirodne mostove. Kanjon je vrlo poznat i po raznim pećinama i jamama. Najpoznatije su Lazareva pećina, Vernikica i Dubašnička jama. 

Ovaj kanjon za vreme Turaka bio je jedan od najznačajnijih skloništa hajduka za koje je značio spas jer Turci nisu smeli da ulaze u kanjon. Upravo su se ovde konjanici kneza Lazara zadržali sklanjajući se od Turaka pa su kanjon i reka dobili ime po knezu Lazaru. 

Celi kanjon pod zaštitom je države kao prirodna baština. Ovaj kanjon dugačak je 9 kilometara i predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode. Treba imati na umu da je kanjon prilično nepristupačan i prolazak kroz njega prava je avantura. 

Ulaz u kanjon nalazi se ispred Lazareve pećine gdje se može podići kamp s obzirom da je u blizini izvor pitke vode koje duž kanjona nigde nema. Pešačke staze ovdje ne postoje i zato je ovaj izlet dodatno naporan i izazovan, a neophodna je planinarska obuća, oprema i celodnevna zaliha vode. Duž puta postoji nekoliko fantastičnih vidikovaca sa pogledom na kanjon, a vreme potrebno da se prođe kanjon je 8-9 sati. 

Uputite se iz najbliže Carwiz poslovnice vašim Carwiz vozilom do Bora koje je 18km udaljeno od sela Zlot, najbližeg naseljenog mesta, 5km od ulaza u kanjon. Usudite se i upustite se u ovu izazovnu avanturu i doživite netaknutu prirodu kao nikada do sada! 

American Express Visa MasterCard Maestro otpbanka WSpay Mastercard® Identity Check™ Visa Secure

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »