DESTINACIJE

Upoznajte Beograd i Srbiju

Vožnjom sa Carwiz Rent a Car agencijom obiđite Beograd, Smederevo, Festival trubača u Guči ...
Upoznajte Beograd i Srbiju

Došli ste u Beograd na Aerodom Nikola Tesla preuzeli vozilo u našoj rent a car agenciji i putovanje može da počne.

Beograd, kao glavni grad Srbije, ima mnoštvo kulturno-istorijskih znamenitosti. Svako ko poseti Beograd treba da se prošeta Knez Mihajlovom ulicom do Beogradske tvrđave, svima poznate kao Kalemegdan, gde se nalazi i Beogradski zoološki vrt. U blizini, u Ulici kralja Petra, preko puta Saborne crkve, nalazi se najstarija beogradska kafana „Znak pitanja“.

Za one koji vole da osete duh starog Beograda, tu je Skadarlija, beogradski Monmartr, nekada stecište najpoznatijih imena javnog života Beograda: književnika, glumaca, slikara, novinara. U njoj se nalazi i kuća našeg poznatog pesnika i slikara Đure Jakšića, a brojni turisti ovde mogu, uz starogradsku muziku, uživati u ukusnoj hrani i dobrom piću domaćina.

Nedaleko od Skadarlije je Botanička bašta „Jevremovac“, svojevrsni muzej biljaka na otvorenom, koju je srpski kralj Milan Obrenović nasledio od svoga dede Jevrema T. Obrenovića. Kompleks sadrži i staklenu baštu izgrađenu u viktorijanskom stilu.

Za mlade, i one koji se tako osećaju, tu je Savamala, centar urbanog kulturnog života, gde se nalaze Kulturni centar „Grad“, Mikser haus, i gde se već naziru konture budućeg poslovno-stambenog kompleksa „Beograd na vodi“.

Samo nekoliko kilometara od centra grada je „beogradsko more“ - Ada Ciganlija. Osim kupanja u jezeru i sunčanja na sedam kilometara dugoj plaži, posetioci mogu uživati u skijanju na vodi, jedrenju, vožnji pedalina, odbojci u pesku, vožnji bicikla i drugim sportovima, a kada se umore mogu predahnuti u mnogobrojnim kafićima, koji su i centar noćnog provoda.

Na 16,5 kilometara od Beograda nalazi se planina Avala, izletište Beograđana, gde se sa Avalskog tornja visokog 203,87 metara, pruža najlepši pogled na Beograd.

Kada se krene od Beograda ka jugu dolazi se do Smedereva, opevanog u mnogim narodnim pesmama. Tu je srpski despot Đurađ Branković sagradio Smederevsku tvrđavu, u kojoj se danas održava pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“. Idući dalje Pomoravljem dolazi se do Resavske pećine i obližnjeg Manastira Manasija (Resava) nedaleko od Despotovca, a u tom kraju, 10 km istočno od Ćuprije, nalazi se i Manastir Ravanica, zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića.

Nesumnjivo najveseliji događaj u prirodi je Veseli spust na Ibru, koji se kreće duž 25 km vijugavog toga Ibra, od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva. Svake godine u julu, povorka kreće na splavovima napravljenim od drveta, flaša, stiropora, automobilskih guma, a ima onih i u vojnim desantnim čamcima. Naravno, kao i svaka tipična proslava u Srbiji, ni ovaj događaj ne prolazi bez roštilja i trubača.

Ima Srbija i svoj Festival trubača u Guči (blizu Čačka), poznat i kao Dragačevski sabor trubača. To je smotra trubača gde se, oplemenjeni zvukom trube, mogu čuti različiti žanrovi muzike. Ovaj gradić od dve hiljade stanovnika svakog avgusta poseti oko šeststo hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva.

Nezaobilazne prirodne lepote Srbije nalaze se i u Zlatiborskom okrugu. Tu je, na prvom mestu, turististički centar Zlatibor, gde se zimi može uživati u skijanju u ski-centru Tornik, a tokom ostalih godišnjih doba u šetnji u prelepoj prirodi. U istočnom delu Zlatibora je Sirogojno, svojevrsni muzej na otvorenom.

Na razmeđi Zlatibora i Tare smešten je Drvengrad, poznat i kao Mećavnik, etno-selo filmskog reditelja Emira Kusturice napravljeno za potrebe snimanja filma Život je čudo. Mećavnik, koji nadvisuje selo Mokra Gora, nalazi se na istoj nadmorskoj visini kao i Jatare, železnička stanica kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica. Drvengrad je dobio status grada hotela (kao i Sveti Stefan u Crnoj Gori), ima svoju crkvu, posvećenu Svetom Savi (kao i beogradski Hram Svetog Save), glavna ulica nosi naziv nobelovca Ive Andrića, kome je Kusturica posvetio Andrićgrad u Bosni i Hercegovini, napravljen od kamena. A jedna od ulica dobila je ime po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Na Mećavniku se svake godine organizuje Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Kad je reč o muzičkim festivalima u Srbiji, treba spomenuti Egzit, letnji muzički festival koji se održava svake godine u julu na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Od 2000. godine, kada je održan prvi put kao svojevrstan protest protiv vladavine Slobodana Miloševića, Egzit je prerastao u najbolji evropski muzički festival, a 2014. dobija i svoje morsko izdanje, Si dens festival, koji se održava na plaži Jaz u Budvi, u Crnoj Gori. Zajedno sa novosadskim čini Egzit avanturu.

Kad već dođete u Novi Sad i Petrovaradin, ne propustite da posetite Nacionalni park Fruška gora, koji, zbog obilja manastira, zovu i srpska Sveta Gora.

Raskoš života imućne vojvođanske porodice Dunđerski ogleda se u dvorcu Fantast, koji nosi lepotu i otmenost viktorijanskog doba. Ime je dobio po omiljenom konju vlasnika dvorca, Bogdana Dunđerskog, proizvođača i trgovca žitom. Nalazi se 14 km od Bečeja. Danas je to hotel koji poseduje i svoju ergelu. Među prijateljima Bogdana Dunđerskog bio je i pesnik Laza Kostić, koji je pesmu Santa Maria della salute posvetio 29 godina mlađoj Lenki Dunđerski. O njihovoj nesrećnoj ljubavi je snimljen i istoimeni film.

Jug Srbije, baš kao i sever, ima svojih čari. Đavolja varoš, blizu Kuršumlije, đavolje ima samo ime. To je jedno od Sedam srpskih čuda prirode, nastalo erozijom zemljišta. Kada se krene 90 km severoistočno dolazi se do Niša, grada rimskog cara Konstantina, koji je zaustavio progon hrišćana i postao utemeljivač hrićanstva.

Na putu od severa Srbije ka jugu, svakako treba svratiti u Vrnjačku Banju, najveću banju u Srbiji, i napiti se vode sa sedam mineralnih izvora. Ako ste se pritom tu zatekli u vreme trajanja velikog regionalnog muzičkog festivala Lovefest, možete osetiti svu ljubav te varošice u srcu Srbije i zakačiti katanac na Mostu ljubavi, baš kao i u velikom evropskog gradu ljubavi – Parizu.

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »